Bilder viktiga för en bra blogg

Innehållet i inläggen på en blogg är självklart viktigt för att bloggen ska växa och få fler läsare – om man inte skriver om något intressant kommer inga läsare att komma tillbaka en andra gång. Men samtidigt måste texten i inlägget balanseras med något som verkligen fångar besökarnas uppmärksamhet och får dem att stanna kvar på bloggen och scrolla ner. Det är där bilder kommer in i bilden. Stora, ljusa bilder av hög kvalitet är ett av de bästa sätten att verkligen fånga sina läsare, och få dem att vilja se mer av bloggen. Många läsare följer sannolikt vissa bloggar helt enkelt för att de tycker om estetiken i bilderna. Det är därför värt att lägga ned lite extra tid och energi på bilderna till bloggen, och här tänkte vi ge några tips på vad man kan tänka på.

Något som är viktigt är till exempel att ha minst en bild till varje inlägg. Så som nämndes ovan krävs en balans mellan bild och text, men på internet innebär balans ofta inte ”lika mycket text som bild”, utan snarare ”lite text och mycket bild” – återigen, för att fånga läsarnas intresse. Flera undersökningar har nämligen visat att människor kan koncentrera sig betydligt kortare perioder och lättare blir distraherade när de surfar på internet, jämfört med när de exempelvis läser en bok. Förutsatt att man bloggar om ett ämne som tillåter det (det vill säga ett visuellt ämne som mode, matlagning, inredning eller trädgårdsarbete) bör man med andra ord se till att tyngdpunkten i inlägget ligger på bilder.

Något annat som är viktigt att tänka på när det gäller ens blogg och bilder är att man bör ta för vana att dokumentera allt som händer i ens vardag – eller i alla fall så mycket som möjligt. Man vet aldrig när man kan få användning för en bild från lunchen med vännerna eller en promenad man tog efter jobbet. Självklart kan man fokusera extra på det som är relevant för bloggen; driver man en modeblogg fotar man sannolikt sin outfit varje dag, medan det är viktigare för en matbloggare att få med på bild vad man åt under dagen. Nyckelorden är i vilket fall att ta fler bilder än man tror att man behöver, eftersom man på det sättet kan välja ut de bästa bilderna till bloggen, snarare än att sakna bilder att använda. Vill man investera lite extra i sin blogg kan man se till att bilderna verkligen blir bloggvärdiga genom att exempelvis beställa en extra lyxig lunch, genom att köpa en ny designlampa man har funderat på länge eller genom att åka till ett jobbmöte i en lyxig bil från L-Cab.  Då kan man vara säker på att man får intressanta bilder att fånga läsarna med!