Vad kostar det att vara bloggare?

Bloggaryrket är ett drömyrke för många helt enkelt för att det är anpassningsbart – det går att anpassas för att gå ihop med ens egen livsstil. Om man tycker om att resa kan man ta med sig datorn och jobba från vilket land man vill, om man tycker om att sitta i hemmets lugna vrå kan man blogga hemifrån och om man vill känna sig som en framgångsrik kontorskvinna eller -man kan man hyra sitt eget kontor och bygga ett företag och ett varumärke kring bloggen. Något annat som är anpassningsbart är hur mycket pengar man lägger ner på att vara bloggare. Frågan hur mycket det kostar att vara bloggare kan därför svaras med allt från ”ingenting” till ”hundratusentals kronor”, beroende på vad man själv vill satsa.

Det är som bekant gratis att starta en blogg, och det är med andra ord inte en kostnad man behöver räkna med. Med dagens teknik och med sociala medier går det också utmärkt att marknadsföra sig och att sprida sin blogg utan någon som helst kostnad. Allt man behöver i form av stockfoton och information går också att få tag på gratis på internet. Om man så vill kan man med andra ord komma undan med att vara bloggare och inte betala någonting alls, med undantag för att man självklart behöver en dator. Man behöver inte ens betala för bredband om man inte skulle vilja, eftersom det finns wi-fi på många allmänna platser, men bredband är sannolikt något man vill ha hemma ändå.

Om man vill investera lite pengar i att höja sin blogg till nästa nivå kan en bra början vara att köpa en bra digitalkamera att ta bilder till bloggen med. Att använda sig av egna bilder (av hög kvalitet) till inlägget, som tydligt illustrerar det texten handlar om, ger ett betydligt proffsigare intryck än att använda sig av stockfoton som kan dyka upp på hundratals andra sajter på nätet. Vill man ta sina foton ytterligare ett steg kan man också köpa annan utrustning som bidrar till att ta bättre bilder, som särskild spotbelysning och skärmar för att reflektera och rikta ljuset. Om man inte har tillräckligt med pengar i stunden för att göra dessa investeringar, ska man kontakta Reciva. Där kan man nämligen få hjälp med att låna pengar till bästa möjliga villkor.

Om man inte har kompetensen för att göra det själv kan man också investera pengar i att anlita en webbdesigner som utformar bloggen på det sätt man vill ha den. Även det är ett sätt att få bloggen att se proffsigare ut, genom att man frångår de färdiga mallar som finns att välja på när man startar upp bloggen. En annan IT-tjänst som kan vara värt att lägga ner pengar på om man satsar på att få många läsare är SEO, som kan bidra stort till att locka besökare till bloggen.

Slutligen kan nämnas de kostnader som kommer med allt det som nämndes inledningsvis. Hur mycket det kostar att vara bloggare kan med andra ord sägas bero på vad man bloggar om, och vilken livsstil man vill kombinera bloggandet med. Om man vill resa mycket måste man självklart betala för resorna, och om man vill hyra ett kontor måste man naturligtvis betala hyran. Nästan oavsett vad man skriver om medför det vissa kostnader – skriver man om mode går det åt pengar till att köpa kläder, och skriver man om mat måste man köpa ingredienser för att prova nya recept, för att ge bara två exempel. Vill man blogga helt gratis måste man med andra ord tänka över dessa val väl.