Bloggens historia och olika typer av bloggar

 

Ordet blogg är en förkortning av ”weblog” och innebär en sorts dagbok eller en serie inlägg, korta poster, som publiceras på nätet i bloggen allteftersom de skrivs. Inläggen är daterade efter den dag de skrevs och en blogg är därför ett ständigt levande dokument som fylls på.

Första gången ordet blogg användes var år 1999 då Peter Merholtz delade upp ordet weblog till ”we blog” för att beskriva den internetdagbok han skrev. Andra bloggare tog upp ordet som numera används som både ett substantiv (en blogg) och ett verb (att blogga).

I Sverige blev ordet blogg officiellt år 2006 då det kom med i Svenska Akademiens ordlista över svenska språket. Svenska bloggare och bloggar fanns dock innan dess.

De första svenska bloggarna

Den första svenska bloggaren brukar sägas vara Svante Tidholm, en journalist, dokumentärfilmare och mångsysslare som var tidig även inom andra områden på internet. Han var t.ex. med och startade företaget Spray som var stort på nätet på 1990-talet till början av 2000-talet. En annan tidig internetkändis som också bloggade är Annica Tiger. Hennes blogg, eller internetdagbok, startades år 1997. Annica Tiger är också känd som en frontfigur när det gällde att skapa egna hemsidor i HTML, vilket var mycket populärt bland nyfikna, vanliga användare, i internets barndom och hennes pedagogiska tips har använts av många som numera arbetar inom IT-branschen.

Olika typer av bloggar

Det som började som internetdagböcker har under åren utvecklats inom en mängd olika områden. Några kategorier är:

Personliga bloggar- kan fortfarande vara dagböcker men inte bara om vardagen utan ofta vinklade mot mode, arbete, hobby, barn eller liknande.

Företagsbloggar- många företag låter medarbetare blogga som en del av marknadsföringen.

Hälso- och träningsbloggar- här kan man få hälso- eller träningstips och reflektioner kring dessa, eller få följa en bloggares resa mot ett mer hälsosamt liv eller kanske träning inför ett lopp eller mot ett mål.

Modebloggar-

Mat- och/eller bakbloggar- finns inom många olika kategorier. Många bloggrecept sprids snabbt över nätet och används som nutida kokböcker med frestande, professionella fotografier som ger inspiration och lockar till experiment i köket.

Samhällsbloggar eller politiska bloggar är en del av det som idag kan kallas alternativ media. Här förmedlas både nyheter och kanske en annan vinkel på nyheter och samtida händelser än vad traditionella medier ger.

Nischbloggar- om specifika ämnen inom ett visst område, alltifrån odling av bonsaiträd till att tillverka egna ringbrynjor är sådant som skulle kunna behandlas i en nischblogg.

Specialbloggar

Några speciella former av bloggar finns också, i form av t.ex. metabloggar som bloggar om bloggar, d.v.s. sammanfattar vad andra bloggare skrivit och kommenterar innehållet. Även mikrobloggar är populära. I dessa ingår enbart ett visst antal tecken, vilket begränsar inläggens längd kraftigt. Twitter är en sorts mikroblogg.

Det finns också fotobloggar som enbart är foton utan text. Man kan t.ex. använda Instagram som ett slags fotoblogg.