Hur man bloggar om familjelivet

Funderar du på att börja blogga om din familjs vardag? En blogg är ett bra sätt att sätta ord på sina egna tankar och funderingar. Det är även ett utmärkt verktyg för att dokumenterar familjelivet och bevara minnen från barnens uppväxt. Under mamma- eller pappaledigheten kan bloggandet vara ett stimulerande extraarbete. Ofta startar bloggen kanske som ett sätt för nära och kära att hänga med i familjens vardag. Med tiden växer läsarskaran och rätt vad det är så har bloggen kanske till och med vuxit sig riktigt stor. Varför skulle det vara intressant för andra att läsa om just ditt liv? För många ger andras bloggar en intressant inblick i livet hos människor i en liknande livssituation. Det är helt enkelt givande att följa någon som inspirerar i vardagen och brottas med liknande frågor som läsaren. Här tittar vi närmare på vilka ämnen du kan blogga om samt hur du gör för att tjäna pengar på ditt bloggande.

Att välja ämnen till en familjeblogg

Vad ska man skriva om som familjebloggare? Familjepusslet ett brett och stort ämne som ger dig många möjligheter. De som läser familjebloggar brukar gilla att hänga med i familjens vardag. Ofta har de egna barn och är nyfikna på andras tankar kring de olika faserna i bebisens utveckling eller funderingar kring hur förskola och skola fungerar i Sverige. Även ytliga ämnen som barnmode, recept och resor fungerar att blogga om. Oavsett ämne så är det viktigt att tänka på familjens integritet. I valet av ämnen kan du vara personlig men inte privat. Du bör inte hänga ut dina familjemedlemmar när de har problem som kan upplevas som pinsamma eller är av privat karaktär. En av Sveriges mest välkända bloggare, Blondinbella, har berättat att hon byggde upp sin blogg genom att bättra på sanningen. Bloggen speglade inte alltid verkligheten utan beskrev det liv som hon ville leva. I jakten på läsare så kan det vara lockande att beskriva vardagen som mer spännande än vad den är. När barn är inblandade så är det viktigt att inte lura någon. När de växer upp så kommer de förmodligen att ta del av det som du skrev om dem när de var små.

Att tjäna pengar på att blogga om familjeliv

Går det att tjäna pengar på en familjeblogg? Svaret är ja. Det finns en mängd olika sätt att tjäna en mindre, eller en större, summa pengar på bloggande. Affiliatelänkar, betalda samarbeten och sponsrade inlägg är vanliga inkomstkällor för en bloggare. Den som byggt upp en trogen läsarskara kan börja blogga för en tidning och få betalt för det. En generell regel i sådana här sammanhang är att den reklam som du gör bör vara intressant för din målgrupp.Här har familjebloggaren onekligen en guldgruva av ämnen att gräva ur. Allt från barnmat till bilbarnstolar och leksaker kan intressera dina följare. Du kan tipsa om en bra resevagn när det är dags för semester eller ge inspiration angående säsongens snyggaste barnmode. Även inlägg om träning, tv-serier och recept är utmärkta tillfällen till reklamsamarbeten. I valet av möjliga vinklingar så är det endast fantasin som sätter gränser! Det viktiga är att du är öppen med dina reklaminlägg så att du inte tappar följarnas förtroende.