Välj rätt ämne för din blogg

Om du vill lyckas med din blogg gäller det att välja ett ämne som du har ett stort intresse för. Även om till exempel modebloggar når en stor publik ska du inte välja att skriva om mode om du är helt ointresserad av kläder och bara tar på dig det som råkar finnas i garderoben. Skriv istället om din hobby trots att den kanske inte är stor och kommersiell. Nischade bloggar har nämligen större chans att lyckas få engagerade läsare vilket gör att du lättare kommer att kunna få samarbeten och tjäna pengar på din blogg. Om du har en blogg om ett väldigt specifikt ämne med få intresserade i Sverige kan du istället välja att skriva på engelska för att nå en internationell publik.

Exempel på ämnen för en blogg

Om du tycker om att inreda och möblera om hemma kommer en inredningsblogg att passa dig. Inredning hör till en av svenskarna mest populära fritidssysselsättningar tillsammans med trädgård. I din inredningsblogg kan du ge råd på färgkombinationer och praktiska förvaringslösningar. Om du är händig kan du även kombinera bloggen med ett Youtube-konto där du spelar in tutorials där du visar hur du bygger en bänk till hallen eller lägger nytt golv i vardagsrummet. Ge gärna tips på hur läsaren väljer rätt parkettgolv hos Byggmax och länka till ditt Youtube-konto där du har spelat in en video om hur det går till att lägga golv.

Trädgård är ett annat stort intresse hos många svenskar och om du själv är trädgårdsintresserad finns det mängder med ämnen att skriva om. Grönsaksodling och självhushållning har blivit stort de senaste åren i takt med att miljödebatten fokuserat på matproduktionens skadliga inverkan på planeten. Varför inte skriva om och visa bilder på din bokashikompost eller hur du täckodlar? Lägg gärna ut recept där du använder de växter du har odlat och ge tips och råd på vilka grönsaker som är enkla att odla för en nybörjare.

Om du tycker om att träna är träningsbloggen det givna valet men försök att nischa din träningsblogg för att undvika att den blir alltför bred och därmed inte tilltalar någon. Om du älskar löpning väljer du en löparblogg och om du istället gillar tung styrketräning skriver du om muskeltillväxt och ger exempel på gymövningar.

Om du endast vill ha en privat blogg för dig och dina närmaste behöver du inte tänka på hur du skriver eller på hur bilderna ser ut. Om du däremot vill nå ut till så många läsare som möjligt bör du fundera på hur du kan skapa värde för läsaren. Tänk igenom vad du själv skulle vilja få ut av en liknande blogg. Ofta är det tips, information och motivation som är det som läsaren söker efter. Om du även är aktiv i kommentarsfältet skapas gemenskap mellan dig och läsarna vilket gör att du får trogna läsare som kommer tillbaka.